Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Marder, BMP-1, δημοσίως… πομφολυγολογούντες και τα κανόνια vs. πολυβόλα




Από το defence-point.gr

Ακόμα και οι ταπεινοί έφεδροι του Ελληνικού Στρατού έμαθαν κατά την θητείας τους στοιχειώδη, τουλάχιστον πράγματα περί οπλισμού. Έτσι, αντίθετα με “πάνσοφους” επίτιμους και άλλους ειδήμονες που έχουν ένα θέμα, όπως φαίνεται, να ξεχωρίσουν τα κανόνια απ’ τα πολυβόλα, τα μήλα, απ’ τα αχλάδια και λοιπά ακατάλληλα από άλλα κατάλληλα, έμαθαν ότι τα όπλα διαμετρήματος 20 χλστ. ΔΕΝ είναι πολυβόλα, αλλά πυροβόλα, δηλαδή ΚΑΝΟΝΙΑ, για να το θέσουμε σοσιαλιστικά.

Επίσης να αναφέρουμε ότι το BMP-1 φέρει πυροβόλο χαμηλής πίεσης των 73 χλστ., όχι των 70, το οποίο είναι λειόκαννο, μικρής αρχικής ταχύτητας και σχεδιασμένο για παροχή πυρών υποστήριξης στο πεζικό. Επ’ ουδενί δεν είναι ικανό να εξουδετερώσει άρματα μάχης, ειδικά σύγχρονα.


Για την ακρίβεια τα 185 BMP-1 που διαθέτει αυτή την στιγμή σε επιχειρησιακή κατάσταση ο Ελληνικός Στρατός δεν θεωρούνται καν αξιόμαχα, με εξαίρεση ίσως έναν αριθμό μετασκευασμένων οχημάτων που φέρουν δίδυμα αντιαεροπορικά Zu-23 των 23 χλστ. Κανόνια κι αυτά, όχι πολυβόλα, για να μην μπερδευόμαστε.

Το Marder, που το έβγαλαν μέχρι ακατάλληλο, ορισμένοι, προτιμώντας για καθαρά πολιτικούς και όχι επιχειρησιακούς λόγους τα “αρχαία” BMP (εκτός αν οι λόγοι είναι συναισθηματικοί λόγω σοβιετικής κατασκευής) διαθέτουν πυροβόλο (ΚΑΝΟΝΙ, επαναλαμβάνουμε, όχι πολυβόλο) των 20 χλστ. με αρχική ταχύτητα άνω των 1.000 m/s.

Το “πανίσχυρο” πυροβόλο του BMP, το 2A28 Grom, μπορεί να βάλλει άμεση βολή με ανύψωση μόλις 15 μοιρών και έμμεση βολή σε ανύψωση 33 μοιρών. Με βλήματα PG-15VN (HEAT-DP) επιτυγχάνει ταχύτητα εξόδου 665 m/s, ενώ με τα συνήθη εκρηκτικά βλήματα μόλις 400 m/s, όσο μια κυνηγετική καραμπίνα με μονόβολα δηλαδή.

To Marder φέρει το πυροβόλο Rheinmetall Mk 20 Rh-202 των 20 χλστ. το οποίο έχει μέγιστο ρυθμό βολής 1.030 βολών ανά λεπτό, ταχύτητα εξόδου 1,044 m/s με βλήμα HEI και 1,100 m/s με βλήμα AP. Μπορεί να αντιμετωπίσει και εναέριες απειλές, ως ελαφρύ αντιαεροπορικό, ενώ μπορεί να καταστρέψει τα περισσότερα τουρκικά ΤΟΜΑ.

Εξίσου φαιδρό είναι το “επιχείρημα” ότι δεν υπάρχουν πυρομαχικά για τα πυροβόλα των Marder την στιγμή που η Ελλάδα διαθέτει τέτοια πυροβόλα και τεράστιο απόθεμα πυρομαχικών εδώ και πολλά χρόνια.

Το Marder 1A/3 έχει βάρος σχεδόν 37 τόνων, και το 1A/5 βάρος 41,5 τόνων. Το BMP-1 έχει βάρος 14,6 τόνων περίπου. Το βάρος δεν αναφέρεται τυχαία αφού κυρίως σχετίζεται με το επίπεδο προστασίας ενός τ/θ οχήματος. Το ΒΜP-1 σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1966 με τον σοβιετικό στρατό.

Διατέθηκε στους στρατούς των τότε δορυφόρων, αλλά και σε φιλικές χώρες, όπου βρέθηκε αντιμέτωπο με δυτικά συστήματα (Πόλεμοι Αράβων – Ισραήλ), στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, χωρίς πουθενά να αφήσουν το στίγμα τους. Το Marder εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1971 και έδρασε στο Αφγανιστάν. Είναι ταχύτερο από το BMP-1 παρά το βάρος του, το οποίο σημαίνει πολύ ισχυρότερο κινητήρα.

πηγή


RV