Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Αποσοβιετικοποίηση και μερικός εκσυγχρονισμός των ΤΟΜΑ του Ελληνικού Στρατού


Το αρχαιοπρεπές όχημα σοβιετικής προελεύσεως ΒΜΡ-1 


Η Γερμανία θα αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα σοβιετικά τεθωρακισμένα τύπου ΒΜΡ-1 του Ελληνικού Στρατού και με ίσο αριθμό τεθωρακισμένων γερμανικής κατασκευής τύπου Marder

Τα  αρχαιοπρεπή οχήματα σοβιετικής εποχής ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα συντηρησιμότητας, ενώ η δυνατότητα επιβίωσής τους στο πεδίο της μάχης είναι πλέον μηδενική. Τα οχήματα πρωτοεμφανίστηκαν στο πεδίο της μάχης για πρώτη φορά το 1973, στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, όπου αποδείχτηκαν παγίδες θανάτου για τα πληρώματά τους. (Δείτε και εδώ)

Το μεγαλύτερο μέρος του τεθωρακισμένου στόλου των Ελληνικών BMP-1 δεν θα είναι από αυτά που υπηρετούν ακόμα στα νησιά του Αν. Αιγαίου (όπως προπαγανδίζουν οι Ρώσοι), αλλά πρόκειται για τεθωρακισμένα οχήματα που βρίσκονται αποθηκευμένα και σε απόθεμα από εκείνα που είχε προμηθευτεί ο Στρατός Ξηράς το 1994. (Δείτε και εδώ)

Η  Ελλάδα θα παραδώσει τα πεπαλαιωμένα σοβιετικά οχήματα και θα παραλάβει ίσο αριθμό τεθωρακισμένων γερμανικής κατασκευής τύπου Marder 1A3/5. 

 .

Το γερμανικής κατασκευής Marder 1A3/5 – αν κι επίσης παλαιάς σχεδίασης – εντούτοις είναι πολύ ανώτερο σε σχέση με το ΒΜΡ-1, και προσφέρει ανώτερη προστασία στους επιβαίνοντες στρατιώτες. Μηχανολογικά έχει πολλές ομοιότητες (κινητήρας, κιβώτιο μετάδοσης) με τα Leopard 1 που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό, συνεπώς αναμένεται να ενταχθούν σύντομα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Περισσότερα εδώ

RV