Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

ISW: Το «λάθος» του Πούτιν για το Σεβεροντονέτσκ και η «σοφή» επιλογή της Ουκρανίας για τη Χερσώνα

 


Η συγκέντρωση της Μόσχας στην κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ και του Ντονμπάς γενικά συνεχίζει να δημιουργεί τρωτά σημεία για τη Ρωσία στη Χερσώνα, την ζωτικής σημασίας Περιφέρεια της Ουκρανίας, όπου συνεχίζονται οι ουκρανικές αντεπιθέσεις, αναφέρει η σύνοψη του ISW (Institute for the Study of War) για τις κινήσεις τακτικής και στρατηγικής στα πολεμικά μέτωπα, την 31η Μαΐου 2022.

Η Χερσώνα είναι κρίσιμο μέγεθος επειδή είναι η μόνη περιοχή της Ουκρανίας στην οποία οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν έδαφος στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο. Εάν η Ρωσία είναι σε θέση να διατηρήσει μια ισχυρή θέση στη Χερσώνα όταν σταματήσουν οι μάχες, θα είναι σε πολύ ισχυρή θέση από την οποία θα ξεκινήσει μια μελλοντική εισβολή, αναφέρει χαρακτηριστικά το ISW.

Αντιθέτως – επισημαίνει η ίδια ανάλυση – εάν η Ουκρανία ανακτήσει τη Χερσώνα, το Κίεβο θα είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση για να αμυνθεί σε μελλοντική ρωσική επίθεση. Αυτός ο στρατηγικός υπολογισμός θα έπρεπε κατ’ αρχήν να οδηγήσει τη Ρωσία να διαθέσει επαρκή μαχητική ισχύ για να κρατήσει την στρατηγική θέση στην περιοχή.

Συνέχεια εδώ


RV