Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Στο στόχαστρο των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών 100 Ρώσοι πράκτορες

 


Από το protothema.gr

«Χορός κατασκόπων» και άγριο κυνηγητό μυστικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο - Στο στόχαστρο επίσης δεκάδες «σύνδεσμοι» της Μόσχας, αλλά και ρωσόφιλα προπαγανδιστικά media - Πλήρης φάκελος για 30 Έλληνες και Ρώσους επιχειρηματίες με στοιχεία για συναλλαγές τους από τις φορολογικές αρχές και την Τράπεζα της Ελλάδος.


Οσο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται σκορπώντας θάνατο και ερείπια, τόσο αυξάνει και η διεθνής πίεση προς το καθεστώς Πούτιν, με τον καταιγισμό κυρώσεων και περιορισμών να προκαλεί οικονομικό στραγγαλισμό στη Μόσχα. Οι χώρες της Δύσης είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να σφίξουν κι άλλο τον κλοιό, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία περιμένει με το «δάχτυλο πάνω από το κουμπί» τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να επιβάλει όποιο μέτρο θεωρηθεί αναγκαίο ως απάντηση στις αγριότητες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Από πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, οικονομικών δραστηριοτήτων και επενδυτικών σχεδίων, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με καίριες υποδομές της χώρας όπως τα λιμάνια -τα πιθανά μέτρα αφορούν συνολικά 30 ολιγάρχες- έως έλεγχο και περιορισμό της δράσης περίπου 100 προσώπων που σχετίζονται με μυστικές υπηρεσίες και λόμπι «ρωσικού» ενδιαφέροντος, ανάμεσά τους και οι μηχανισμοί αναπαραγωγής της ρωσικής προπαγάνδας.[...]


[...]Η λίστα που έχουν καταρτίσει οι κρατικές υπηρεσίες με τα 100 άτομα που κινούνται σε πεδία ενδιαφέροντος της ρωσικής πρεσβείας στη χώρα και θεωρείται ότι δυνητικά θα μπορούσαν να επιδίδονται σε δραστηριότητες που εμπίπτουν σε διατάξεις περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας και άρα να τους επιβληθούν τα ανάλογα μέτρα.

Δεν περνά απαρατήρητο, για παράδειγμα, το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες η Βουλγαρία απέλασε 10 Ρώσους διπλωμάτες, μέτρο που είναι πάντα στη φαρέτρα κάθε χώρας σε τέτοιες περιπτώσεις. Σε πεδίο, δε, όπου εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες και συστήματα κατασκοπείας, η κατάσταση, λένε οι καλά γνωρίζοντες, θυμίζει το κλίμα του Ψυχρού Πολέμου.


Μεγάλη προσοχή δίνει η κυβέρνηση και σε προπαγανδιστικούς βραχίονες, καθώς έχει παρατηρηθεί και καταγραφεί ένας αξιοσημείωτος αριθμός μέσων ενημέρωσης, ιδίως στη Μακεδονία, που ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις του καθεστώτος Πούτιν. Οι πηγές χρηματοδότησης και οι σχέσεις με Ρώσους παράγοντες ακτινογραφούνται ώστε να τεθούν υπό εξονυχιστικό έλεγχο και να υπάρξουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα εάν παραβιάζονται νόμοι και επιβάλλεται από τις συνθήκες.
Ολόκληρο το άρθρο του πρώτου θέματος εδώ


RV