Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Η Νορβηγία προτρέπει τους πολίτες της να προετοιμάσουν τα καταφύγιά τους, υπό τον φόβο πυρηνικού ατυχήματος

 


Από το iefimerida.gr

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Οντ Ρότζερ Ένοκσεν, προειδοποίησε τους πολίτες πως μια πυρηνική καταστροφή θα μπορούσε να οδηγήσει ραδιενεργά υλικά πάνω από τη Νορβηγία, «αν ο άνεμος πάει προς αυτή την κατεύθυνση».

«Ξεσκονίστε τα καταφύγιά σας -Προμηθευτείτε φάρμακα για τη ραδιενέργεια»

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως οι πολίτες θα ειδοποιηθούν εντός 72 ωρών για να προετοιμάσουν τα καταφύγιά τους και πως «εάν τα χρησιμοποιούν τώρα για αποθήκευση, πρέπει να καταστρώσουν ένα σχέδιο και να βγάλουν έξω όσα δεν είναι απαραίτητα».


Ο Ένοκσεν προέτρεψε επίσης τους πολίτες της Νορβηγίας να αποθηκεύσουν φάρμακα ακτινοβολίας για παιδιά και πρότεινε να αποθηκεύσουν προμήθειες τριών ημερών για το φάρμακο Jodix, που εμποδίζει τη ραδιενέργεια να μπει στον οργανισμό, σε κάθε σπίτι, σε περίπτωση που γίνει ένα shutdown κατά τη διάρκεια πυρηνικής καταστροφής.


Ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας είπε ότι οι προειδοποιήσεις δεν σχετίζονται με φόβους για πυρηνικό πόλεμο, αλλά συνδέονται με τους πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία και τα ατυχήματα που έχουμε δει.

«Η Ουκρανία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη και αν συμβεί ένα ατύχημα, όπως με το Τσερνόμπιλ, θα επηρεαστούμε όλοι στη Δυτική Ευρώπη από αυτό, αν ο άνεμος πάει προς αυτή την κατεύθυνση» είπε, σύμφωνα με τους «Times».

Πηγή


RV