Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΟΥ ΦΙΛΟΡΩΣΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ

 


Γράφει ο Théo 


Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε στο διαδίκτυο διάφορους «διεθνολόγους», «στρατηγικούς αναλυτές», «καθηγητές Γεωπολιτικής» κ.ο.κ να επικαλούνται θεωρίες ψευτο-διανοούμενων όπως ο Tim Marshall σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία, η ισχύς και η γεωπολιτική στρατηγική των κρατών καθορίζονται αποκλειστικά από την γεωγραφική τους θέση και τους φυσικούς τους πόρους. Ισχυρίζονται πχ πως η Ρωσία είναι φύσει μεγάλη παγκόσμια δύναμη λόγω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και της γεωγραφικής της θέσης και έκτασης, καθώς και ότι είναι δικαιολογημένο να επιδιώκει να κυριαρχήσει στην ανατολική Ευρώπη (και ειδικά στην Ουκρανία), διότι αισθάνεται «ευάλωτη» απέναντι σε μια ενδεχόμενη επίθεση εκ δυσμών μέσω της Βόρειας Ευρωπαϊκής Πεδιάδας. Ο τελευταίος ισχυρισμός μάλλον φανερώνει και την πραγματική σκοπιμότητα πίσω από την τόσο έντονη προβολή των θεωριών αυτών από τους προαναφερθέντες «αναλυτές». 

Φυσικά, αυτού του είδους οι θεωρίες, πέραν του ότι έχουν καταρριφθεί εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια, δεν αντέχουν σε λογική κριτική, αφού δεν λαμβάνουν υπ' όψιν άλλους παράγοντες μείζονος σημασίας, όπως τον ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ–ΦΥΛΕΤΙΚΟ παράγοντα και τις ΙΔΕΕΣ (φιλοσοφίες, επιστήμες, ιδεολογίες) που πηγάζουν από αυτόν. Αυτοί είναι οι παράγοντες που διαχρονικά έχουν καθορίσει την ιστορία, τον πολιτισμό, την υλική ευημερία και την στρατιωτική ισχύ των εθνών, και όχι η γεωγραφική τους θέση.

Τα παραδείγματα που μπορεί κανείς να επικαλεστεί προς επίρρωση των παραπάνω είναι άπειρα. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι σχεδόν 60 φορές μεγαλύτερη από την Ολλανδία, έχει 90 εκατομμύρια πληθυσμό (πενταπλάσιο της Ολλανδίας), διαθέτει 80 φορές περισσότερη καλλιεργήσιμη γη και είναι απείρως πιο πλούσια σε φυσικούς πόρους (διαθέτει κοιτάσματα υδρογονανθράκων, διαμαντιών, χρυσού, χαλκού, ουρανίου, κοβαλτίου και άλλων σπανίων μετάλλων, ξυλεία κλπ). 

Η έκταση του Κονγκό σε σχέση με την έκταση της Ευρώπης

Επίσης μπορεί κανείς ευλόγως να ισχυρισθεί ότι καταλαμβάνει μια πολύ σημαντικότερη γεωγραφική θέση, καθώς διχοτομεί ουσιαστικά την Αφρικανική ήπειρο, ενώ διαθέτει και πρόσβαση στον Ατλαντικό Ωκεανό! Κι όμως, το GDP της Ολλανδίας είναι 900 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ του τεράστιου Κονγκό μόλις 50 δισεκατομμύρια. Ως προς την ποιότητα ζωής, το πολιτισμικό επίπεδο και την ιστορία των δυο χωρών δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα. Δεν υφίσταται καν σύγκριση.

Βεβαίως, τέτοιες διαφορές μεταξύ ευρωπαϊκών και ασιατικών ή αφρικανικών χωρών μπορούν να παρατίθενται επ’ άπειρον και είναι αδύνατον να εξηγηθούν με βάση τον Γεωγραφικό Ντετερμινισμό (που στην ουσία αποτελεί παραλλαγή του Οικονομικού Ντετερμινισμού). Μάλιστα όποτε κάποιος θέτει αυτές τις αντιφάσεις στους υποστηρικτές αυτών των μοντέλων, εκείνοι, μη μπορώντας να δώσουν κάποια λογική εξήγηση, καταφεύγουν στο γνωστό αφήγημα περί αποικιοκρατίας, ρατσισμού, εκμετάλλευσης της Αφρικής και της Ασίας από τους Λευκούς κλπ. Λες και εάν το Κονγκό δεν είχε αποικιστεί από τους Βέλγους, θα βρισκόταν σήμερα σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι βρίσκεται...  

Όσο για την Ρωσία, αυτή την «μεγάλη δύναμη» που «δικαιούται» να έχει ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη στην σφαίρα επιρροής της προκειμένου να «αισθάνεται ασφαλής», δεν μας λένε όλοι αυτοί οι λαμπροί «αναλυτές» και οι αναρίθμητοι οπαδοί τους γιατί επί Σοβιετικής Ένωσης δεν μπόρεσε να ανταγωνισθεί την Δύση και τελικώς κατέρρευσε από μόνη της παρά το γεγονός ότι κατείχε όλες αυτές τις γεωγραφικές εκτάσεις και τους φυσικούς τους πόρους. Και, επιπροσθέτως, πώς είναι δυνατόν, σύμφωνα με την θεωρία τους, η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, με έκταση 17 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, πληθυσμό 150 εκατομμύρια, πλεονεκτική στρατηγική θέση, ανεξάντλητους πόρους, κλπ, να έχει οικονομία μικρότερη της Ιταλίας και βιοτικό επίπεδο κατώτερο της Βουλγαρίας.

Ας μας απαντήσουν σε αυτά τα απλά για αρχή οι προαναφερθέντες, γιατί μέχρι στιγμής το μόνο που αποδεικνύουν είναι ότι είναι αιχμάλωτοι του φιλορωσισμού τους.


RV