Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

122 ώρες αντίστασης των Ουκρανών

 


Οι Ουκρανοί συμπλήρωσαν 122 ώρες αντίστασης απέναντι σε έναν υπέρτερο εχθρό. Όχι μόνο δείχνουν να αντέχουν, αλλά προκαλούν μεγάλες απώλειες στους εισβολείς. Οι μεγάλες πόλεις, το Κίεβο, το Χάρκοβο, η Οδησσός, η Μαριούπολη παραμένουν σε ουκρανικά χέρια. Φυσικά όλες αυτές οι πόλεις είναι υπό σφοδρό πυρ, και πολυάριθμες ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να τις καταλάβουν.

Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως η ουκρανική αντίσταση στο Χάρκοβο αλλά και τη Χερσώνα, δεν έχει επιτρέψει στο βόρειο μέτωπο να ενωθεί με το νότιο, κάτι που θα απομόνωνε την αφρόκρεμα του ουκρανικού στρατού και θα ανάγκαζε την Ουκρανία να παραδοθεί. Επίσης, η Μαριούπολη αντιστέκεται σκληρά, έτσι δεν μπορεί να ενωθεί η Κριμαία και οι περιφέρειες του Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.


Χάρτης που δείχνει τις τελευταίες κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, Φωτ. British Defense Ministry


Εκεί που οι Ουκρανοί δυσκολεύτηκαν, από την πρώτη στιγμή, είναι στην περιφέρεια του Κιέβου. Η εισβολή που έγινε από τη Λευκορωσία δεν μπόρεσε να αναχαιτιστεί, και κάποια στιγμή, οι μονάδες που μπήκαν από Λευκορωσία, δυτικά του Δνείπερου, αλλά και από τη Ρωσία, από τα ανατολικά του ποταμού. Και οι δυο “λαβίδες” έχουν σταματήσει στα βόρεια προάστια του Κιέβου, αλλά οι μάχες είναι σκληρές. Θα λέγαμε πως η πτώση του Κιέβου είναι ζήτημα χρόνου, όσο σκληρά κι αν αντισταθούν οι Ουκρανοί.

Οι Ουκρανοί πλέον μιλούν ανοιχτά για εγκλήματα πολέμου, μετά τους βομβαρδισμούς πόλεων και τους φόνους αμάχων πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, οι μάχες συνεχίζονται, και μάλιστα έχει εμπλακεί και η Wagner σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές.

πηγή


RV