Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Το έπος της Μαριούπολης και του Τάγματος Αζόφ


Ύμνοι από την Corriere della Sera για το Ηρωϊκό Τάγμα Αζόφ


Corriere della Sera, 12 Απριλίου 2022, σελίδα 3 

Του Αντρέα Νικάστρο


Ντνίπρο. Στις 41 ημέρες πολιορκίας στη Μαριούπολη, από τους ρώσους εισβολείς, στη μαρτυρική πόλη εκτυλίχθηκε μια ανείπωτη τραγωδία αλλά και γράφτηκε ένα νέο ηρωικό έπος. 

Στα ερείπια της ισοπεδωμένης Μαριούπολης εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι υπέφεραν, εντελώς αβοήθητοι και ανήμποροι, επί πολλές εβδομάδες. Ανάμεσα στα ίδια ερείπια, ωστόσο, εκείνες τις ίδιες ημέρες, σχεδόν 3.000 στρατιώτες,  έγραφαν τη δική τους εποποιία, ενσαρκώνοντας εκείνο το «ουκρανικό» πνεύμα την ύπαρξη του οποίου αρνιόταν οργισμένα έως και πριν από μερικές εβδομάδες ο Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Αν οι ήρωες της Μαριούπολης θυσιάστηκαν για να επιβραδύνουν την προέλαση των Ορκ εισβολέων, εμείς, οι κληρονόμοι τους, δεν θα θα φανούμε κατώτεροι. 

Μάρτυρες, πατέρες της πατρίδoς, μυθικά πρόσωπα για τις μελλοντικές γενιές των Ουκρανών. Ένας λόγος για εκδίκηση και ατελείωτους πολέμους.

Την πόλη της Μαρίας υπερασπίζονται οι πεζοναύτες της 36ης Ταξιαρχίας και κυρίως το τάγμα Azov. Το όνομά του περιβάλλονταν από μια αρνητική αύρα: τα μέλη του σκληροπυρηνικοί εθνικιστές. Ήταν οι νεοναζί που ο Πούτιν ήθελε πάση θυσία να εξαφανίσει από την Ουκρανία. Μέσα σε 47 ημέρες, έγιναν ήρωες. 


Στην Ουκρανία κανείς δεν τολμά πια να αμφισβητήσει το Τάγμα Αζόφ. Οι σκιές των στρατιωτών του βουτηγμένες σε ένα πραγματικό λουτρό αίματος στη Μαριούπολη έχουν εξαγνίσει το όνομά τους όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στο εξωτερικό.

Στην Ιαπωνία, το Τάγμα Αζόφ αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των "διεθνών τρομοκρατών" και προτάθηκε για αναφορά  στο βιβλίο Bushido, τον κώδικα των σαμουράι.

Μέσα σε αυτή την αύρα του θρύλου, εντάσσονται αναμφίβολα και οι διαδόσεις περί μιας αιφνιδιαστικής αποστολής με ελικόπτερο  που επιχείρησαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για τη διάσωσή τους. 

Λέγεται, ότι πέντε ελικόπτερα πέταξαν σχεδόν ξυστά στο έδαφος, τη νύχτα, μέχρι τη Μαριούπολη για να περισυλλέξουν τραυματίες και να εφοδιάσουν τους εναπομείναντες μαχητές με πυρομαχικά και φάρμακα. Κάποιοι υποστηρίζουν πως παρόμοιες αποστολές πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από μία, έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ελικόπτερο. Θρύλος μέσα στο θρύλο; 

Και μόνο το γεγονός της σύλληψης ενός τέτοιου σχεδίου καταδεικνύει το θάρρος που μπορεί  να εμφυσήσει η αντίσταση της Μαριούπολης. 

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ενδείξεις ότι η παραπάνω ιστορία θα μπορούσε να είναι αληθινή. Η πρώτη είναι η κηδεία ενός πιλότου ελικοπτέρου στο Ντνίπρο. Δεν ανακοινώθηκε επίσημα αλλά αλλά από την οικογένεια. "Πιλότος σκοτώθηκε στη μάχη" σε ηλικία 23 ετών. Δεύτερο στοιχείο. Αρκετές ρωσικές ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένου του επίσημου πρακτορείου Ria Novosti, ανακοίνωσαν την κατάρριψη ενός ή ίσως και δύο ουκρανικών ελικοπτέρων που «αποπειράθηκαν να φτάσουν στη Μαριούπολη για να φυγαδεύσουν τους διοικητές του Τάγματος Αζόφ». Τρίτο στοιχείο. Σε αρκετές επικοινωνίες το Τάγμα Αζόφ ισχυρίζεται ότι έχει λάβει προμήθειες (πώς αλλιώς, εάν όχι μέσω αερογέφυρας;) αλλά και ότι μια μυστική αποστολή φυγάδευσης εξετάζεται από τα ουκρανικά επιτελεία. Αυτή είναι μια κατηγορία διαφορετική από την προπαγάνδα, αυτός είναι ένας θρύλος εν τη γενέσει του.

πηγή


RV