Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Άμεση ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

 


Αποφασισμένη για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και μάλιστα το συντομότερο δυνατό φαίνεται πως είναι Σουηδία, παρά τις απειλές της Ρωσίας για "συνέπειες" στις δύο χώρες (μαζί με τη Φινλανδία) που σκέφτονται να κάνουν μία τέτοια κίνηση.

Όπως αναφέρει η καθημερινή εφημερίδα της Στοκχόλμης "Svenska Dagbladet" η πρωθυπουργός και ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών, Μαγκνταλένα Άντερσον έχει πάρει την απόφασή της κι αυτή είναι η άμεση ένταξη της χώρας της στη Συμμαχία.


Το ρεπορτάζ της εφημερίδας επικαλείται πληροφορίες από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι στόχος της Σουηδίας είναι να έχει ολοκληρώσει την ένταξή της μέχρι τον Ιούνιο.

Οι Σουηδοί σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ξεκινούν εσωκομματικό διάλογο για το ζήτημα. Το ακροδεξιό κίνημα των Δημοκρατών της Σουηδίας εκφράστηκε για πρώτη φορά υπέρ της υποψηφιότητας προς ένταξη στο NATO, αν υποβάλει τέτοια και η Φινλανδία.

Οι πληροφορίες έρχονται την ίδια μέρα που η Φινλανδία ξεκινά δημόσιο διάλογο για την πιθανή υποψηφιότητα της χώρας να ενταχθεί στο NATO, επίσης το καλοκαίρι.

Στο φινλανδικό κοινοβούλιο επιδίδεται σήμερα η «λευκή βίβλος» για τη στρατηγική κατάσταση, που καταρτιζόταν από τις αρχές Μαρτίου. Η πρωθυπουργός της χώρας, Σάνα Μαρίν, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της οποίας ιστορικά αντιτασσόταν στην ένταξη στο NATO, εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο διάλογος θα έχει αποπερατωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Με άλλα λόγια, ίσως έχει τελειώσει πριν από τη σύνοδο του NATO την 29η και 30η Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Η νεότερη επικεφαλής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετέβη σήμερα στη Στοκχόλμη, για να έχει συνομιλίες με τη Σουηδή ομόλογό της.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες πως η πόρτα είναι ανοικτή για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, ήδη εταίρους της συμμαχίας από τα τέλη του ψυχρού πολέμου.

Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ότι "η συμμαχία παραμένει ένα εργαλείο προσανατολισμένο προς την αντιπαράθεση". Παράλληλα, είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να «εξισορροπήσει εκ νέου την κατάσταση» με δικά της μέτρα εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ενώ τον Φεβρουάριο, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποίησε για «στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» εάν οι χώρες ενταχθούν στο μπλοκ.

Πηγή


RV