Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται και οι Ρώσοι υποχωρώντας χτυπούν εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής

 


Τα ουκρανικά στρατεύματα την Κυριακή αντεπιτέθηκαν αναγκάζοντας τα ρωσικά σε υποχώρηση στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Η Ρωσία κατά την οπισθοχώρηση της έπληξε υποδομές της Ουκρανίας, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, με τις περιοχές Χάρκοβο και Ντόνετσκ να είναι μεταξύ εκείνων που υπέστησαν black out, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η αντεπίθεση του Κιέβου να ανακτήσει τις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στο Χάρκοβο ανάγκασε τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της για να αποτρέψει την περικύκλωσή τους, αφήνοντας πίσω σημαντικό αριθμό όπλων και πυρομαχικών σε μια βιαστική υποχώρηση καθώς ο πόλεμος συμπλήρωσε την 200ή του ημέρα.

Καθώς τα στρατεύματά τους υποχωρούν οι Ρώσοι επιτίθενται τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας βυθίζοντας εκατομμύρια στο σκοτάδι. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία έπληξε το Kharkiv TEC-5, το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.




Ο δήμαρχος του Χαρκόβου, Ιγκόρ Τερέκοφ, χαρακτήρισε τη διακοπή ρεύματος «εκδίκηση από τον Ρώσο επιτιθέμενο για τις επιτυχίες του στρατού μας στο μέτωπο, ιδιαίτερα στην περιοχή του Χαρκόβου».

Ο Γιούρι Κοτσεβένκο, της 95ης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο που φαινόταν να είναι στο κέντρο της πόλης του Ιζιούμ,  που θεωρήθηκε σημαντικός κόμβος διοίκησης και ανεφοδιασμού για το βόρειο μέτωπο της Ρωσίας.

«Τα πάντα γύρω έχουν καταστραφεί, αλλά θα αποκαταστήσουμε τα πάντα. Το Ίζιουμ ήταν, είναι και θα είναι Ουκρανικό», είπε ο Κοτσεβένκο, δείχνοντας την άδεια κεντρική πλατεία και τα κατεστραμμένα κτίρια.
περισσότερα εδώ