Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Τουρκία: ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΑ εφόσον χαραχθούν με μια συνθήκη…

 


Τη σταθερή επιμονή της τουρκικής ηγεσίας στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά με πρόσχημα τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης αποκαλύπτει η νέα επιστολή που έστειλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 17 Σεπτεμβρίου η οποία προσθέτει και νέα στοιχεία καθώς αμφισβητεί και τις θαλάσσιες ζώνες των «στρατιωτικοποιημένων» νησιών.

Με την επιστολή αυτή διαψεύδονται και οι εικασίες που είχαν διατυπωθεί τις προηγούμενες ημέρες ότι η απουσία αναφοράς του Ερντογάν στον ΟΗΕ αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών στο θέμα της κυριαρχίας των νησιών σήμαινε αλλαγή η στροφή της τουρκικής διπλωματίας.

Στην επιστολή της η Τουρκία επαναφέρει όλο το πλαίσιο των νομικών επιχειρημάτων που έχει αναφέρει και στις προηγούμενες επιστολές της και απαντά στην ελληνική επιστολή που είχε αποτυπώσει την ελληνική νομική και πολιτική επιχειρηματολογία.

Στην πέντε σελίδων επιστολή η Τουρκία υποστηρίζει ότι η δέσμευση από τη Συνθήκη της Λωζάννης είναι διαρκής και ότι τα σύνορα δεν είναι μόνιμα εφόσον χαραχθούν με μια συνθήκη αλλά εξαρτώνται από την πορεία και διάρκεια ζωής της Συνθήκης. Και φθάνει στο σημείο μάλιστα να υποστηρίζει ότι η παραχώρηση των νησιών έγινε με καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας καθώς «η εκχώρηση εδαφών εξαρτήθηκε από έναν θεμελιώδη περιορισμό της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας: την αποστρατιωτικοποίηση των εν λόγω νησιών».

Το είδαμε εδώ