Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Ελλάδα και Έλληνες απειλούνται θανάσιμα από την Τουρκία

 


Από το reporter.gr

Ζητώ την κατανόηση των αναγνωστών, αν δυσφορούν και χαρακτηρίζουν εμμονή την επιμονή της στήλης να ασχολείται με ζήλο με τα ελληνοτουρκικά, αλλά όποιος έχει στοιχειώδη αντίληψη καταλαβαίνει ότι Ελλάδα και Έλληνες απειλούνται θανάσιμα από την Τουρκία αυτή την εποχή. Πολύ θα ήθελα να σχολιάσω π.χ. την απαράδεκτη κατάσταση στις φοιτητικές εστίες και ακόμη περισσότερο την εντελώς ηλίθια αντιπαράθεση που πυροδότησε σε κομματικό επίπεδο -με ευθύνη του Σύριζα είναι η αλήθεια, που δεν παύει να πυροβολεί τα πόδια του με τις θέσεις που παίρνει – το «ντου» της αστυνομίας σε μία από αυτές, αλλά η Άγκυρα δεν το επιτρέπει.

Είναι σχεδόν αδύνατο στον παρατηρητή των γεγονότων να ασχοληθεί στα σοβαρά με οτιδήποτε άλλο, όταν ο Ερντογάν και οι δικοί του κλιμακώνουν καθημερινά την ένταση με συνδυασμό απειλών και ενεργειών. Είναι φανερό ότι συνειδητά προχωρούν στο «μη περαιτέρω», είτε αυξάνοντας αφόρητα την πίεση, είτε με σύρραξη, προκειμένου να σύρουν την Ελλάδα σε διμερή διάλογο όπου αυτοί θα θέσουν την ατζέντα και τους όρους. Στην καλύτερη περίπτωση για να την «φινλανδοποιήσουν» και να την εντάξουν οριστικά υπό την επιρροή της Άγκυρας.  Δεν πρόκειται περί εντύπωσης, αλλά περί πραγματικότητας και ίσως να μην έχει πια καμία σημασία να ερμηνεύουμε τους λόγους. Αν δηλαδή το κάνουν για εσωτερικούς λόγους εν όψει εκλογών, αν υλοποιούν το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» προκειμένου να ηγεμονεύσει η Τουρκία σε ολόκληρη την περιοχή, ή και για τα δύο. Η ουσία είναι ότι το κάνουν έχοντας φροντίσει να προσδιορίσουν  την Ελλάδα και την Κύπρο ως στόχους σε αυτή την φάση. Ελπίζοντας όπως φαίνεται, να προκαλέσουν την ελληνική πλευρά να κάνει εκείνη την πρώτη πολεμική κίνηση…

Σε όποιον διατηρεί αμφιβολίες για τις τουρκικές  προθέσεις, τα γεγονότα των τελευταίων δύο-τριών ημερών απεικονίζουν την κατάσταση. Το επιχείρημα ότι ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα για να διαπραγματευθεί ή για να εκβιάσει τις Η.Π.Α. δεν είναι επαρκές για να εξηγήσει ή να καθησυχάσει. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι άμεσοι στόχοι του. Το διαλαλεί και ενοχλείται σφόδρα επειδή η Ουάσινγκτον δείχνει να αποδοκιμάζει τη συμπεριφορά του. Μπορεί να μην ξέρουμε ακριβώς γιατί ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, ο Σάλιβαν ταξίδεψε πριν δύο μέρες στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Καλίν, τον άνθρωπο του Ερντογάν. Αν μίλησαν για την επαμφοτερίζουσα πολιτική της Τουρκίας στο Ουκρανικό, για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ που «καθυστερεί» να επικυρώσει, ή για την ένταση που προκαλεί στα ελληνοτουρκικά. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι όσο ήταν εκεί ο Σάλιβαν, ο Ερντογάν διακήρυξε ότι τα σύνορα της τουρκικής καρδιάς βρίσκονται σε 82 χώρες, όπου είναι θαμμένοι Τούρκοι (εννοώντας τις απανταχού τουρκικές φυλές) και μόλις ο Αμερικανός έφυγε ο Νταβούσογλου πήγε στη Λιβύη για να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο με το οποίο η σημερινή λιβυκή κυβέρνηση εκχωρεί στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης υδρογοναναθράκων σε όλη τη ζώνη της ΑΟΖ που καθόρισαν με το αντίστοιχο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο το 2019.

συνέχεια εδώ