Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Η "πεινασμένη" από τον ήλιο Σουηδία στρέφεται στην ηλιακή ενέργεια για να καλύψει το κενό ισχύος

 


Η Σουηδία, γνωστή για τους μακρινούς σκοτεινούς χειμώνες της με ελάχιστο φως της ημέρας, βλέπει μια έκρηξη ηλιακής ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η αξιοποίηση της όποιας ηλιοφάνειας της χώρας αναδεικνύεται ως η ταχύτερη λύση για την κάλυψη μέρους του κενού που αφήνουν οι δύο κλειστοί πυρηνικοί αντιδραστήρες στη νότια Σουηδία, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες πόλεις και βιομηχανίες. Με τις ελλείψεις να συσσωρεύονται στην περιοχή και τους καταναλωτές να επιθυμούν να εξασφαλίσουν πράσινη ενέργεια σε σταθερές τιμές, η ηλιακή ενέργεια πλησιάζει γρήγορα την αιολική, καθώς οι κατασκευαστές τοποθετούν πάνελ σε στέγες και ανεκμετάλλευτες εκτάσεις σε κατοικημένες περιοχές. 

Αν και η έλλειψη ηλιακού φωτός αποτελεί εμπόδιο, κάθε κομμάτι της νέας δυναμικότητας ηλεκτρικής ενέργειας θα μειώσει τις εισαγωγές από την Ευρώπη, όπου οι τιμές είναι πάνω από τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι στην υπόλοιπη Σουηδία. Τα έργα κατασκευάζονται επίσης γρήγορα επειδή οι προγραμματιστές μπαίνουν απευθείας σε συμφωνίες πώλησης ενέργειας με τους καταναλωτές και δεν εξαρτώνται από την κρατική στήριξη, δήλωσε ο Harald Overholm, διευθύνων σύμβουλος της Alight AB, η οποία ξεκίνησε τον μεγαλύτερο ηλιακό σταθμό της Σουηδίας αυτόν τον μήνα.

Συνέχεια εδώ


 RV