Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Κάτι αλλάζει

 


Το κοινοβούλιο της Λετονίας ψήφισε νομοσχέδιο που επιτρέπει το ξήλωμα ενός σοβιετικού μνημείου στην πρωτεύουσα της χώρας, την Ρίγα. 

Το έθνος της Βαλτικής προσπαθεί να αποβάλει ό,τι έχει σχέση  με τη σοβιετική κατοχή.

Το νομοσχέδιο που τροποποιεί μια συμφωνία του 1994 μεταξύ της Λετονίας και της Ρωσίας για τη διατήρηση των μνημείων της σοβιετικής εποχής στο κράτος της Βαλτικής εγκρίθηκε στις 12 Μαΐου.

«Οι μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συνθήκες...σημαίνουν ότι η Λετονία δεν μπορεί και δεν θα υποχρεωθεί να διατηρήσει ... μνημεία της σοβιετικής κατοχής», είπε ο Ριχάρντς Κολς, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις, εξηγώντας την κίνηση.

πηγή


Λετονία: Παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε από τον κυβερνώντα συνασπισμό, μέλη του οποίου επέκριναν την αστυνομία που επέτρεψε σε Ρωσόφωνους κατοίκους της χώρας να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις στις 9 Μαΐου.

Η Λετονία και οι γείτονές της, η Εσθονία και η Λιθουανία, αναφέρουν ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε την 9η Μαίου για να ενσωματώσει βίαια την περιοχή της Βαλτικής στη Σοβιετική Ένωση.

Ο πρωθυπουργός Κριστιάνις Κάρινς, ο οποίος δεν σχολίασε την παραίτηση της Γκολούμπεβα, είπε νωρίτερα ότι οι συγκεντρώσεις δεν σέβονταν την κρατική υπόσταση της Λετονίας και τη μνήμη των θυμάτων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανέφερε το ειδησεογραφικό δίκτυο BNS.

Το δημοτικό συμβούλιο της Ρίγας ψήφισε την Παρασκευή την απομάκρυνση ενός σοβιετικού οβελίσκου, σε μια κίνηση που υποστήριξαν το κοινοβούλιο και ο πρωθυπουργός. 

Περισσότερα εδώ

RV