Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Ο Πούτιν και ο «σάπιος» ρωσικός στρατός

 


Τον Τρότσκι, ο οποίος έγραψε πως «ο στρατός είναι αντίγραφο της κοινωνίας και υποφέρει από όλες τις ασθένειες της, συνήθως σε υψηλότερη θερμοκρασία», επικαλείται ο Economist, υποστηρίζοντας πως οι μάχες που θα διεξαχθούν στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, θα καθορίσουν όχι μόνον την εξέλιξη του πολέμου αλλά και το κατά πόσο ο ρωσικός στρατός θα καταφέρει «να περισώσει τη φήμη του αλλά και τη φήμη του συστήματος που εκπροσωπεί». 

Πριν από δύο μήνες, όταν ο Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις του να εισβάλουν στην Ουκρανία, η ισχύς του σύγχρονου ρωσικού στρατού υποτίθετο πως θα καταδείκνυε (μέσα σε λίγες ημέρες μάλιστα) πως ο ρώσος πρόεδρος είχε καταφέρει να αποκαταστήσει την τιμή της Ρωσίας και του ρωσικού λαού μετά την ταπείνωση που υπέστησαν στο πλαίσιο της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ. Σήμερα, ωστόσο, έπειτα από περισσότερο από έξι εβδομάδες πολέμου, η ελάχιστη πρόοδος και οι σημαντικές απώλειες στα πεδία των μαχών, αποκαλύπτουν σοβαρές παθογένειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και της Ρωσίας γενικότερα, επισημαίνει το βρετανικό έντυπο. 

Σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση, έως σήμερα στην Ουκρανία η Μόσχα έχει χάσει 15.000 άνδρες, τουλάχιστον 1.600 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, δεκάδες αεροσκάφη καθώς και τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας ενώ η αποτυχία της επίθεσης κατά του Κιέβου υπήρξε ολοκληρωτική και όλα αυτά αποδεικνύουν, σύμφωνα πάντα με τον Economist, καταρχάς «πόσο σάπιος είναι ο ρωσικός στρατός». 

Πεταμένα λεφτά… 

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας, ο οποίος ξεπερνά τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραστική δύναμη, είναι περίπου τριπλάσιος από αυτόν της Βρετανίας ή της Γαλλίας, αλλά πολλά από αυτά τα δισεκατομμύρια είτε σπαταλώνται είτε υπεξαιρούνται. 

Το ότι ο Πούτιν και οι στρατηγοί του απέκρυψαν αρχικά τα σχέδια εισβολής, αποφεύγοντας να ενημερώσουν εγκαίρως και επαρκώς τους ανώτερους αξιωματικούς, αποκαλύπτει μια τρομακτική έλλειψη εμπιστοσύνης. Στρατιώτες που τρέφονταν με μπαγιάτικα σιτηρέσια έφτασαν στο σημείο να εγκαταλείπουν τα οχήματά τους ενώ ολόκληρες μονάδες που βίασαν, βασάνισαν και δολοφόνησαν ανθρώπους πήραν εύσημα από το Κρεμλίνο. 

Η ρωσική πολεμική αεροπορία απέτυχε όχι μόνο να κυριαρχήσει στους αιθέρες πάνω από την Ουκρανία αλλά ακόμη και να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τα Τεθωρακισμένα, το Πυροβολικό και το Πεζικό. Ενώπιον αυτής της κατάστασης και «όντας βουτηγμένοι μες στη διαφθορά και ανίκανοι να παίρνουν πρωτοβουλίες ή να μαθαίνουν από τα λάθη τους», οι συγχυσμένοι και αποθαρρυμένοι ρώσοι στρατηγοί εγκατέλειψαν τα σύγχρονα στρατιωτικά δόγματα, αρχίζοντας να ισοπεδώνουν πόλεις ολόκληρες και να τρομοκρατούν αμάχους. Οι όποιες επιτυχίες των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς θα οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στο μέγεθος του ρωσικού στρατού ενώ «ο ισχυρισμός ότι αποτελεί μια προηγμένη σύγχρονη στρατιωτική δύναμη είναι τόσο πειστικός όσο ένας πυργίσκος άρματος μάχης που σκουριάζει σε ένα χωράφι της Ουκρανίας», γράφει ο Economist

Ο πυρηνικός παράγων 

Ωστόσο όσο ανακουφιστική και ενθαρρυντική είναι για τους Ουκρανούς (τους άμεσους αποδέκτες της πουτινικής βίας) η αποτυχία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, τόσο (εάν όχι παραπάνω) ανησυχητικό είναι το γεγονός πως η Ρωσία εξακολουθεί να είναι μια πυρηνική υπερδύναμη. H αναποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Εν μέρει γιατί η «ταπείνωση» των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων απειλεί την εικόνα του στο εσωτερικό της Ρωσίας, κυρίως, όμως, επειδή «η χρήση στρατιωτικής ισχύος είναι βασικό στοιχείο της στρατηγικής του για να καταστεί σημαντική η Ρωσία στον κόσμο», εξηγούν οι Βρετανοί. 

Συνέχεια εδώ


RV