Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Ουκρανία: «Οι Ρώσοι βιάζουν γυναίκες, άνδρες και παιδιά – Πρόκειται για πολεμική τακτική»

Για τη χρήση της σεξουαλικής βίας στον πόλεμο ως τακτική τρομοκράτησης του πληθυσμού κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία η Ουκρανία δια στόματος της γενικής εισαγγελέως της χώρας, η οποία, μάλιστα, αποκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο «τον κυριότερο εγκληματία πολέμου» του αιώνα, λαμβάνοντας υπόψιν πως αυτός αποφάσισε την εισβολή, καθώς και ότι θεωρείται ο επικεφαλής του ρωσικού στρατού.

Ο λόγος για την εισαγγελική λειτουργό Ιρίνα Βενεντίκτοβα, η οποία επισκέφθηκε την κατεστραμμένη πόλη Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, από όπου επανέλαβε πως οι αρχές συλλέγουν πληροφορίες για βιασμούς, βασανιστήρια και άλλα πιθανολογούμενα εγκλήματα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις. Όπως είπε, οι καταγγελίες περιλαμβάνουν τον βιασμό γυναικών, ανδρών, παιδιών και μιας ηλικιωμένης.

Όταν ρωτήθηκε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αν ο βιασμός είναι μια σκόπιμη στρατηγική πολέμου των Ρώσων, η ίδια απάντησε: «Είμαι σίγουρη ότι ήταν μια στρατηγική». «Γίνεται, φυσικά, για να τρομοκρατηθεί η κοινωνία (…). Κάνουν τα πάντα για (να αναγκάσουν την Ουκρανία) να συνθηκολογήσει», πρόσθεσε.


Η γενική εισαγγελέας δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τους βιασμούς, λέγοντας ότι ορισμένα από τα θύματα παρέμειναν στη χώρα και φοβούνται να μιλήσουν καθώς ανησυχούν μήπως επιστρέψουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Αξίζει να αναφερθεί πως και ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει αναφερθεί πολλάκις στη χρήση σεξουαλικής βίας από τους Ρώσους στρατιώτες. Στα μέσα του περασμένου μήνα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε μιλήσει για εκατοντάδες βιασμούς ανηλίκων, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος.

«Όλοι ξέρουμε ποιος ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο»

Σύμφωνα με το Reuters, η Βενεντίκτοβα τόνισε ότι ο Πούτιν φέρει την ευθύνη για ό,τι συνέβη στην Ουκρανία, ως ανώτατος διοικητής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

«Ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι ο κυριότερος εγκληματίας πολέμου του 21ου αιώνα», συνέχισε, θυμίζοντας τις ρωσικές επεμβάσεις στη Γεωργία, την Τσετσενία, τη Συρία και την Ουκρανία το 2014.

«Όλοι ξέρουμε ποιος ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο και το άτομο αυτό είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν», τόνισε η γενική εισαγγελέας, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η Ιρίνα Βενεντίκτοβα είχε δηλώσει, εξάλλου, σε συνέντευξή της στο AP, πριν μερικές εβδομάδες, τα εξής: «Αυτός είναι ο σκοπός μου: Να κάνω τον Πούτιν και τις δυνάμεις του να πληρώσουν για ό,τι έχουν κάνει. Δικαστήρια σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να εντοπίσουν τις ευθύνες της Ρωσίας, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας – και ο μεγαλύτερος αριθμός διώξεων – θα γίνει από την ίδια την Ουκρανία».

Θυμίζουμε πως η Μόσχα, από την πλευρά της, αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους καθώς και ότι απορρίπτει τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Εκ πρώτοις, πάντως, το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει αυτές τις κατηγορίες.

Πηγή

RV