Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Ρώσοι υπάνθρωποι λεηλάτησαν το χρυσό των Σκυθών από μουσείο της Μελιτόπολης -Παγκόσμιος σάλος

 


Για ανυπολόγιστη απώλεια για τον ουκρανικό πολιτισμό κάνουν λόγο αξιωματούχοι της Μελιτόπολης, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής ότι λεηλάτησαν ανεκτίμητης αξίας τεχνουργήματα του πολιτισμού των Σκυθών, του 4ου π.χ. αιώνα, από τοπικό μουσείο.

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, που είχαν απαγάγει οι ρωσικές δυνάμεις στα μέσα Μαρτίου και αργότερα τον άφησαν ελεύθερο,  δήλωσε στη διάρκεια τηλεμαραθώνιου ότι «τα ορκ μάς άρπαξαν το χρυσό των Σκυθών», χρησιμοποιώντας τον όρο του Τόλκιν, με τον οποίο πολλοί Ουκρανοί αναφέρονται στους Ρώσους εισβολείς. «Δεν ξέρουμε πού τον πήγαν», είπε.

Το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση και στον διεθνή Τύπο, με το Courier International να θυμίζει ότι ο χρυσός των Σκυθών της Μελιτόπολης ανακαλύφθηκε τυχαία από κάτοικο που έπεσε σε σπήλαιο και ότι περιλαμβάνει και μια ελληνο-σκυθική χρυσή φαρέτρα, στην οποία αναπαριστάται η ζωή του Αχιλλέα και η οποία θεωρείται από τους ειδικούς ένα από τα πλέον ανεκτίμητα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας.

Περισσότερα  εδώ


RV