Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Καλύτερα κάτω από το νερό, παρά στα χέρια των Ρώσων – Πλημμύρισαν ένα χωριό για να σώσουν τη χώρα

 


Οι Ουκρανοί έχασαν σπίτια, γαίες και υπάρχοντα, αλλά είναι υπερήφανοι που καθυστέρησαν τον στρατό της Μόσχας

Το χωριό Ντεμιντίβ, περίπου 25 χιλιόμετρα βορείως του Κιέβου, τις τελευταίες ημέρες σφύζει από δραστηριότητα. Οι κάτοικοί του καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να περισώσουν όποια από τα υπάρχοντά τους αξίζει να σωθούν.

Οι μουσαμάδες, που είχαν καλύψει το δάπεδο των περισσότερων σπιτιών, αφαιρούνται και μέσα από τα πλημμυρισμένα κελάρια ανασύρονται κιούπια με πατάτες, τουρσιά και άλλα τρόφιμα που δεν έχουν αλλοιωθεί. Την ίδια στιγμή έξω από κάθε σπίτι δεκάδες βρεγμένα πανιά και υφάσματα έχουν απλωθεί στον ήλιο για να στεγνώσουν.

Η παράδοξα αυξημένη δραστηριότητα αποτυπώνει την προσπάθεια των κατοίκων να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πρόσφατης πλημμύρας και να αποκαταστήσουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, μια τέτοια καταστροφή θα συνιστούσε απλώς μία ακόμα κακοτυχία για τον ουκρανικό λαό, που βρίσκεται στο στόχαστρο των ρωσικών όπλων. Ομως η πλημμύρα στο Ντεμιντίβ δείχνει μια εντελώς διαφορετική αλήθεια.

Η πλημμύρα δεν ήταν κακοτυχία. Αντιθέτως, ήταν ένας θρίαμβος στρατηγικής. Οι Ουκρανοί πλημμύρισαν αυτοβούλως το χωριό και όλες τις αγροτικές εκτάσεις που το περιβάλλουν, μετατρέποντας την ευρύτερη περιοχή σε αδιάβατο βάλτο. Αυτό ακριβώς απέτρεψε τη γρήγορη προέλαση των ρωσικών αρμάτων μάχης προς το Κίεβο, παρέχοντας στον ουκρανικό στρατό τον χρόνο που είχε ανάγκη προκειμένου να ενισχύσει την οχύρωση της πρωτεύουσας.

Συνέχεια εδώ

RV