Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Η Ευρώπη έτοιμη για όλα: Ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία, αποθήκευση αερίου αλλά και τροφίμων

 


Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά στον εκβιασμό της Μόσχας για πληρωμή του αερίου σε ρούβλια - Έρχεται νέο πακέτο κυρώσεων - Στο 32% η πληρότητα των αποθηκών αερίου στην ΕΕ  - Εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση πλήρους διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Την πρόταση για σταδιακό ενεργειακό εμπάργκο, έστω και με εξαιρέσεις ορισμένων χωρών, θα αρχίσει να συζητάει από σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την αρχική συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Η πρώτη ουσιαστική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ και θα είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενδεχομένως το πιο βαρύ για τη Μόσχα, αλλά και επώδυνο για την ίδια την Ευρώπη.

Ο Ρόμπερτ Χάιμπεκ, υπουργός Ενέργειας της Γερμανίας, η οποία ήρε τις σοβαρές επιφυλάξεις που είχε λόγω της μεγάλης εξάρτησή της από τα ρωσικά καύσιμα, προειδοποίησε τους συμπατριώτες του – και μέσω αυτών και τους ευρωπαίους πολίτες – να είναι έτοιμοι για αυξήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει όλους τους κραδασμούς.

Την ίδια ώρα η συνάδελφός του υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φάζερ κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να εφοδιαστούν με τρόφιμα, υγρά και άλλες βασικές προμήθειες, ικανές να τους συντηρήσουν τουλάχιστον για δέκα ημέρες! Όλα αυτά επικαλούμενη το ενδεχόμενο «κυβερνοεπιθέσεων σε σημαντικές υποδομές»!

Περισσότερα εδώ

RV