Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Ατσάλινες Καρδιές




Έχουν περάσει σχεδόν δυόμιση μήνες από την αρχή του πολέμου και οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αμύνονται στη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη.  

Η πόλη έχει υποστεί τον σφοδρότερο βομβαρδισμό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου όταν εισέβαλε στη χώρα η Ρωσία.  

Η Μαριούπολη κείτεται σε ένα σωρό από ερείπια, και οι αμυνόμενοι στερούνται ακόμη και πόσιμο νερό.

Χιλιάδες άμαχοι βρήκαν το θάνατο από τους εγκληματίες ρώσους εισβολείς. Η πόλη ερημώθηκε. Ρωσικά άρματα, μπολσεβίκοι αυτονομιστές, τσετσένοι ισλαμιστές και ο κόκκινος στρατός, όλοι πολιορκούν το Azovstal. 

Το τελευταίο σημείο άμυνας των υπερασπιστών της πόλης που παραμένει απόρθητο. Άπαρτο κάστρο, σύμβολο της αντίστασης στον ρώσο εισβολέα. 

Τι και αν τα τείχη έγιναν χαλάσματα, λόφοι από πέτρα και σίδερο που κατέρρευσαν από τα ασταμάτητα χτυπήματα. 

Τι και αν τους περικύκλωσαν από στεριά και θάλασσα;

Πολεμούν μέσα από τα βομβαρδισμένα συντρίμμια. Λύσσαξαν οι εχθροί τους. Θέλουν με κάθε μέσο να τους κάνουν να παραδοθούν. Να τους λυγίσουν. Παραδοθείτε και θα ζήσετε διαμηνύουν οι ρώσοι. Μα εκείνοι δεν συνθηκολογούν με τον εχθρό. Δεν παραδίδουν τα όπλα τους. Δεν διστάζουν να πεθάνουν. Δεν υποκύπτουν στον ρώσο.

Μύθοι και θρύλοι της φυλής αναγεννώνται μέσα από τα χαλάσματα και τα βομβαρδισμένα συντρίμμια. 

Ήρωες και Άγιοι της Φυλής μας. Ατσάλινες καρδιές. Στέλνουν παντού το μήνυμα. Το φωνάζουν στην ιστορία. Συνομιλούν τις νύχτες με τον Λεωνίδα και τους 300 Σπαρτιάτες. Έχουν την ίδια ατσάλινη θέληση, την ίδια αυταπάρνηση, είναι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό. 

Όχι, βροντοφωνάζουν, δεν χάθηκαν οι Ήρωες, δεν υπάρχουν μόνο στην ιστορία, είναι εδώ. Μαζί μας. Μαζί τους και όλοι οι νεκροί της Φυλής. Το αιώνιο σύνθημα αντηχεί ξανά:


Ελευθερία ή Θάνατος


RV