Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Τα κωλόπαιδα της Μόσχας

 


Ζουν πλουσιοπάροχα στη Δύση αλλά οι αξιωματούχοι γονείς τους την απορρίπτουν

Για τα «παιδιά του Κρεμλίνου», τους γόνους υψηλόβαθμων στελεχών της ρωσικής κυβέρνησης, η ζωή μοιάζει εδώ και χρόνια με έναν κόσμο γεμάτο ιδιωτικά τζετ, διαμερίσματα στο Παρίσι, διακοπές στην Αυστρία για σκι και σπουδές σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άλλωστε οι γονείς τους, γνωστοί αξιωματούχοι του Κρεμλίνου διαθέτουν ουκ ολίγα διαμερίσματα σε μεγάλες λεωφόρους πρωτευουσών της Ευρώπης. 

Αν και οι γονείς τους δηλώνουν πλέον καταφανώς ότι διαφωνούν με τα πρότυπα της Δύσης, τα παιδιά τους μεγαλώνουν στις ίδιες χώρες που φέρονται να απορρίπτουν. 

«Πρόκειται προφανώς για μια ακραία υποκρισία», λέει ο Daniel Treisman, καθηγητής με ειδίκευση στη ρωσική πολιτική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. «Μπορεί να μη βλέπουν καν την αντίφαση», προσθέτει ο Treisman. «Πιστεύουν ότι υπάρχει αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αλλά γιατί αυτό να επηρεάσει τα εκπαιδευτικά σχέδια της κόρης τους ή το που θα αγοράσουν βίλες;», σημειώνει.

Μία από τις οικογένειες αξιωματούχων της Μόσχας που φαίνεται να δραστηριοποιείται πολύ στη Δύση, είναι αυτή του Ντιμίτρι Πεσκόφ, (δείτε εδώ) ο οποίος είναι εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ο Πεσκόφ σε καθημερινή βάση καταφέρεται εναντίον της Δύσης. 

Η σύζυγος, η πρώην σύζυγος και τα παιδιά του Πεσκόφ διαθέτουν πολυτελή οχήματα και σπίτια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών στη Γαλλία. 

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, η Πέσκοβα και η μητέρα της αγόρασαν ένα διαμέρισμα 180 τετραγωνικών αξίας σχεδόν 2 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016 σε μια από τις πιο ακριβές γειτονιές του Παρισιού, στη λεωφόρο Victor Hugo, ανάμεσα στον Πύργο του Άιφελ, την Αψίδα του Θριάμβου και το δάσος της Βουλώνης. Η κόρη του Πεσκόφ, Πέσκοβα, χαρακτήρισε τις κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως  «εντελώς άδικες και αβάσιμες» και είπε στο Business Insider ότι είναι «αναστατωμένη» επειδή οι περιορισμοί την εμποδίζουν να ταξιδέψει! 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ (δείτε εδώ) κάλεσε το 2017 στη μετάβαση σε μια «μεταδυτική» νέα παγκόσμια τάξη. Ωστόσο, έστειλε την κόρη του σε μεγάλα πανεπιστήμια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Ακόμη και η κόρη της φερόμενης συντρόφου του Λαβρόφ δείχνει να επωφελείται από τη θέση και την επιρροή του. Έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες της από γιοτ, χιονοδρομικά κέντρα στην Αυστρία αλλά και φερόμενες διακοπές που έκανε σε βίλα ενός Ρώσου μεγιστάνα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Ο λόγος για την Πολίνα Κοβάλεβα, την οποία η βρετανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως «θετή κόρη» του Λαβρόφ, παρόλο που δεν είναι επίσημα παντρεμένος με τη μητέρα της. Η Κοβάλεβα κατέχει ένα διαμέρισμα 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια από τις πιο ακριβές γειτονιές του Λονδίνου, σύμφωνα με πρόσφατες κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.Το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς αποκάλυψε ότι η Κοβάλεβα αγόρασε το διαμέρισμα στο Κένσινγκτον όταν ήταν 21 ετών. Μάλιστα, το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Imperial College, στο οποίο βρέθηκε ως φοιτήτρια. 

Η πολύ λιγότερο γνωστή κόρη του Λαβρόφ, Εκατερίνα Βινόκούροβα, τώρα 39 ετών, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, όπου έζησε για 17 χρόνια, πριν πάρει πτυχίο από το London School of Economics.


Η οικογένεια του Πούτιν

Όπως είναι αναμενόμενο ο Πούτιν δεν αποτελεί εξαίρεση όσον αφορά το οξύμωρο της αντιδυτικής ρητορικής ενόσω εκμεταλλευόταν όσα προσφέρει η Δύση στην οικογένειά του. 

Μία από τις φερόμενες συντρόφους του, με την οποία φέρεται να έχει κάνει παιδί, είναι ιδιοκτήτρια ενός διαμερίσματος 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μονακό, σύμφωνα με έρευνα του ρωσικού ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης Proekt, με βάση τα λεγόμενα «Pandora Papers».

Η μεγαλύτερη κόρη του, Μαρία, φέρεται να παντρεύτηκε έναν Ολλανδό επιχειρηματία. Το ζευγάρι λέγεται ότι ζούσε σε ένα διαμέρισμα 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ολλανδία.

Μια βίλα οκτώ υπνοδωματίων στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας, συνδέεται με τη μικρότερη κόρη του, Κατερίνα. Η έπαυλη αγοράστηκε από τον πρώην σύζυγο της Κατερίνα, Κίριλ Σαμάλοφ. Πωλητής ήταν ο μακροχρόνιος φίλος του Πούτιν και δισεκατομμυριούχος, Γκενάντι Τιμτσένκο. Πρόσφατα, εν μέσω των εξελίξεων με τη ρωσική εισβολή, η βίλα βρέθηκε στο «στόχαστρο» ακτιβιστών. 

Και στις δύο κόρες του Πούτιν επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα. 

Παρά τις διασυνδέσεις των μελών της οικογένειάς του με τη Δύση, ο Πούτιν πρόσφατα κατέκρινε όσους Ρώσους διαθέτουν «βίλες στο Μαϊάμι ή τη Γαλλική Ριβιέρα και δεν μπορούν να αντέξουν χωρίς φουά γκρα, στρείδια ή ελευθερία φύλου, όπως το αποκαλούν». πηγή

Πόση υποκρισία όταν τα ίδια τα κωλόπαιδα τους ζουν με φουά γκρα και είναι πρότυπα ματαιοδοξίας και ναρκισσισμού. 


RV