Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Πώς το Κατάρ διείσδυσε μέσω Γαλλίας στην Ευρώπη

 


Από το iefimerida.gr

Η προσπάθεια του Κατάρ να δημιουργήσει ένα λόμπι «εύνοιας» στην Ευρώπη, με «όπλο» τα χρήματα, έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.

Το εμιράτο δεν έχει προσπαθήσει μόνο μέσω… Ευρωκοινοβουλίου (όπως αποδεικνύει το σκάνδαλο Qatargate) να αποκτήσει θετική επιρροή για τη χώρα, αλλά και μέσω άλλων κοινωνικών «ιστών», όπως το ποδόσφαιρο. Και το πιο πρόσφορο έδαφος, όπως αποκαλύπτει η «Liberation», ήταν η Γαλλία και η Παρί Σεν Ζερμέν

Η αγορά της δημοφιλέστερης ομάδας της χώρας, της Παρί Σεν Ζερμέν, από τον Νασέρ μπιν Γκανίμ Αλ Κελαϊφί ήταν αυτή που «άνοιξε διάπλατα» την πόρτα της Γηραιάς Ηπείρου. Με την αγορά της Παρί από τον Κελαϊφί «προσγειώθηκαν» στο Παρίσι δισεκατομμύρια, τα οποία μοιράζονταν σε πρόσωπα, επικοινωνιολόγους και λομπίστες, οι οποίοι φέρονται να γέμιζαν τα πορτοφόλια τους με χρήματα και παράλληλα να επηρεάζουν σημαντικά πρόσωπα αλλά και την κοινή γνώμη, «ξεπλένοντας» έτσι, μέσω ενός δημοφιλούς συλλόγου, μία ολόκληρη χώρα.


Ένα δυναμικό λόμπι δημιουργήθηκε από το 2017, το οποίο διέθετε τους «πράκτορες επιρροής» στην ήπειρο, με επικεφαλής τον 63χρονο Αλεξάντρ Μεντβεντόφσκι, ένα πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.


Η συμφωνία αυτού του λόμπι στο περίφημο Peninsula Hotel, τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς, θα φέρει (μέσα σε άλλα) και την απόκτηση της Παρί από τον Κελαϊφί, καθώς και το περίφημο «Twitter troll farm», έναν λογαριασμό ο οποίος χρησιμοποιούνταν με σκοπό να δυσφημεί μέσα ενημέρωσης, οπαδούς, ακόμη και παίκτες, όταν το έκριναν απαραίτητο.

Δεν ήταν όμως και το μόνο «εργαλείο» που έκανε αυτή τη δουλειά, όπως αποκάλυψε η «Liberation», καθώς κι άλλοι λογαριασμοί κινούνταν με σκοπό να επηρεάσουν τη γαλλική κοινή γνώμη και να ισχυροποιήσουν τη θέση του Κελαϊφί. Αυτή τη δουλειά την είχε αναλάβει ο Μεντβεντόφσκι.

Οι ενέργειες για να σπάσει η απομόνωση του Κατάρ

Ήταν σε μία περίοδο που το Κατάρ είχε απομονωθεί από τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου, τη Σαουδική Αραβία κυρίως, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και έψαχνε απεγνωσμένα συμμάχους ώστε να σταματήσει ο αποκλεισμός του από τη διεθνή σκηνή... Η Γαλλία με την Παρί Σεν Ζερμέν ήταν το «μέσο» για να τα καταφέρει.

Εναντι 2,34 εκατομμυρίων ευρώ λοιπόν, το Γραφείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών του Κατάρ (GCO) απαίτησε έναν αριθμό ενεργειών ώστε να βγει η χώρα από τη διεθνή απομόνωση.

Όπως τονίζει η «Liberation», οι ενέργειες αφορούσαν την αναδιαμόρφωση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης μέσω των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2017, την κινητοποίηση βασικών παραγόντων στον οικονομικό τομέα που διατηρούν διασυνδέσεις με μετόχους από το Κατάρ, αλλά και τη στόχευση σε στελέχη που επηρεάζονται άμεσα από «δεξαμενές σκέψης και μη κυβερνητικές οργανώσεις», καθώς και την ευαισθητοποίηση της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλία και την Ευρώπη.


Κάτι το οποίο επέτυχαν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, με την Εύα Καϊλή να είναι ένα από τα παραδείγματα προσπάθειας επιρροής της Ευρώπης για να δείξουν μία καλή εικόνα.

συνέχεια εδώ