Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Αιγαίο: Σκληρές αερομαχίες ελληνικών και τουρκικών μαχητικών F-16 ανατολικά της Ρόδου


Η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τις προκλητικές πρακτικές κατά της Ελλάδας, στέλνοντας δεκάδες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Αιγαίο που παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρε η εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου, σήμερα το μεσημέρι, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022, 29 μαχητικά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία συμμετείχαν στην άσκηση NEXUS ACE, μπήκαν στο FIR Αθηνών, ενώ τα 16 από αυτά πέταξαν ανατολικά της Ρόδου προσομοιάζοντας ένα «πακέτο μάχης».

Άμεση ήταν η απάντηση από ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν τους Τούρκους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έγιναν αρκετές «σκληρές» αερομαχίες ανάμεσα στα ελληνικά και τουρκικά αεροσκάφη.


Χθες Κυριακή, τρία τουρκικά F-16 και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο 50 φορές, στο πλαίσιο της πρακτικής των προκλήσεων που έχουν γίνει «ρουτίνα» από την πλευρά της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προσπάθησε να «εμποδίσει» την άσκηση NEXUS ACE, στην οποία συμμετείχαν και αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, «βαφτίζοντας» τις αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών που παραβιάζουν το ελληνικό FIR, ως «παρενοχλήσεις».

Επίσης, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση Τουρκίας, Ελλάδας και Γερμανίας στις Βρυξέλλες για την «αναζωογόνηση» των επικοινωνιακών καναλιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, με τη συμμετοχή του εκρποσώπου και συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, και της κ.Άννα Μαρίας Μπούρα, διπλωματική σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, με τις σημερινές παραβιάσεις από πλήθος τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, φαίνεται πως η Άγκυρα δεν έχει διάθεση να μειώσει τις εντάσεις και να κάνει διάλογο με την Αθήνα.