Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Μνημείο κατά του Κομμουνισμού στην Πράγα

 


Αυτή η σειρά αγαλμάτων, αφιερωμένη στα θύματα του κομμουνιστικού καθεστώτος, βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου Petřín στο Újezd ​​(Malá Strana). 

Αρχικά, συνολικά επτά αγάλματα ανδρών (τα δύο υπέστησαν ζημιές από βόμβα το 2003) κυριολεκτικά εξαφανίζονται μπροστά στα μάτια μας – ο πρώτος άνθρωπος είναι ολόκληρος, ένας άλλος του λείπει ένα χέρι, ένας άλλος είναι σκισμένος στη μέση και ούτω καθεξής μέχρι τον τελευταίο, από τα οποία δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτα

Το άγαλμα έχει σκοπό να συμβολίσει τον τρόπο με τον οποίο το κομμουνιστικό καθεστώς αντιμετώπιζε τους πολιτικούς κρατούμενους και ως μνημείο είναι πολύ εντυπωσιακό. Μετά το σκοτάδι, το μνημείο φωτίζεται, γεγονός που του δίνει μια ακόμη πιο απόκοσμη εμφάνιση. 



Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 22 Μαΐου 2002 και δημιουργοί του είναι ο διάσημος Τσέχος γλύπτης Olbram Zoubek και οι αρχιτέκτονες Jan Kerel και Zdeněk Holzel. 



Σημειώστε τη χάλκινη λωρίδα στη μέση της σκάλας στην οποία στέκονται τα αγάλματα. Δείχνει τον εκτιμώμενο αριθμό των ανθρώπων που επλήγησαν από το κομμουνιστικό καθεστώς.

 


Η πινακίδα δίπλα γράφει :

''Αυτό το μνημείο αφιερώνεται σε αυτούς που έχασαν όχι μόνο τη ζωή και την περιουσία τους, αλλά και την ανθρώπινη υπόστασή τους στη διάρκεια της κομμουνιστικής κατοχής.''



Έθνη που θέλουν να ζήσουν και θα ζήσουν


RV